Nye funn om Lunner kirke!


Denne uka ble det hugget ut prøvefelt i middelalderdelen av Lunner kirke. Sammen med nye geologiske funn og kulturhistoriske analyser får vi stadig mer innblikk i hemmelighetene til Lunner kirke! 

 

Fabrica kulturminnetjenester ved Morten Stige og Per Storemyr leder det faglige arbeidet med bevaring og istandsetting av Lunner kirke. På den sørøstlige delen av middelalderveggen har Stige og Storemyr hugget ut et prøvefelt og gjort analyser av både steinen, mørtelen og tilstanden til dette området av veggen.

Feltet er valgt ut grunnet tidligere skader og ikke minst plasseringen av den ene av kirkas ni steinrelieffer:

Undersøkelsene foreløpig viser at relieffen står trygt og godt i veggen. En tverrgående sprekk gjennom relieffen og deler av muren, med uviss alder og opphav, virker å være stabil.

Et annet viktig funn så langt er at det virker som at sementmørtelen/fugemassen som er brukt ikke har skadet steinen/veggen betydelig eller utgjør en stor fare. Det kan bety at det ikke trengs å bli utført store reparasjoner av middelalderveggen.

Prøvefeltet vil innen kort tid bli dekket og før sommeren vil den bli iført mørtel og bli hvittet/kalket.

Samtidig med undersøkelsen av steinen og dens tilstand forskes det på steinenes geologi, hvor de kan være hentet fra, og ikke minst den kulturhistoriske siden av steinrelieffene. Hva betyr motivene i relieffene, og hvorfor er de plassert på Lunner kirke? Var det en storbonde på Lunner som bygde kirka og anskaffet relieffene? Var det lokale som tilvirket motivene eller var det håndverkere fra sydligere strøk? Og hvorfor hadde Lunner kirke et rundtårn på middelalderkirkens vestside, det eneste kjente av sitt slag i Norge?  

Disse spørsmålene jobber blant annet lokalgeolog Ragnar Knarud med, sammen med Stige og Storemyr. Nylig er også religionshistorikeren Gro Steinland koblet til prosjektet. Lokalt leder Lunner historielag ved leder Hugo Hallum og Lunner kirkelige fellesråd/ Lunner menighet ved kirkeverge Amund Gilebo prosjektet rundt steinrelieffene. Forskningsprosjektet om steinrelieffene er støttet av Sparebankstiftelsen JLN og bevaring- og istandsettingsprosjektet av Lunner kirke er støttet av det statlige Kirkebevaringsfondet. 

Bildet over viser Morten Stige forklare om funnene så langt til gruppen av geologer og kulturhistorikere som arbeider med å finne ut mer om hemmelighetene til kirken. 

Foreløpige geologiske analyser viser også med stor grad av sikkerhet at steinrelieffene er av samme sort som stein på selve kirkebygget, og at det er lokal stein. Tidligere har man trodd at relieffene var annet type stein og kanskje var hentet fra andre steder i inn- eller utland.

Følg med for oppdateringer av arbeidet med og rundt Lunner kirke! 

 

 

Tilbake